Вестник Сега спечели заведеното в Административен съд- София град дело срещу

...
Вестник Сега спечели заведеното в Административен съд- София град дело срещу
Коментари Харесай

"Сега" осъди "Автомагистрали" за достъп до договори за милиарди

Вестник " Сега "  спечели заведеното в Административен съд- София град дело против отхвърли на държавното сдружение " Автомагистрали "  да даде достъп до контракти за изразходването на милиарди левове обществен запас. " Сега "  поиска от компанията да даде информация за последващите контракти с всички контрагенти, изпълняващи действия по три огромни контракта на компанията с АПИ – два за автомагистрала " Хемус "  на стойност близо 2,3 милиарда лева без Данък добавена стойност и един за подсилване на свлачища – за близо 475 млн. лева без Данък добавена стойност. Договорите с тези компании се подписват без процедура по Закона за публичните поръчки , като на съвещание на комисията по проверката в 45-тото Народно събрание се разбра, че изборът на компании за действия за стотици милиони става въз основата на вътрешни правила.
Държавната " Автомагистрали "  отказа информация съвсем по всички въпроси, заложени към нея по реда на Закона за достъп до социална информация, като се базира на отвод на трети лица да дават данните. От компанията приложиха отводи от 26 компании, в които се акцентира, че договорите съставляват фирмено ноу-хаи и комерсиална загадка и не следва да се дават. Единствената информация, която сдружението даде, е за платените към декември, 2020 година суми по трите контракта, без детайлна разбивка за тях. Пред съда от " Автомагистрали "  настояха и, че въобще не са длъжен индивид по Закона за достъп до социална информация и дават данни единствено на благосклонност.
На друго мнение е арбитър Миглена Николова. Според нея " Автомагистрали "  категорично е длъжен по ЗДОИ индивид и е длъжно да дава информация по реда на закона. Съдия Николова отхвърля и изказванията на " Автомагистрали "  за получения отвод на 26-те компании, като акцентира, че държавното сдружение въобще не е привело доказателства дали това са всички компании, изпълняващи контракти по трите огромни соктракта с АПИ. Фирмата не е предоставила доказателства и какво тъкмо ги е питала по полученото заявление от " Сега ".
" Автомагистрали "  не са оформили отхвърли на информация по отношение на условията на закона, като въобще не сочат правни учредения да не дават информация , не е посочен и период и ред за обжалване, написа в решението на съда. Самият отвод на засегнатите компании информацията да не се дава, тъй като съставлява комерсиална загадка, не е задоволителен, безапелационен е арбитър Николова. Държавното сдружение е следвало да реши съществуването на публичен интерес от даването на информация и дали той наделява над отбраната на обособени категории данни - като класифицирана информация или комерсиална загадка. Данните за страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и отговорностите, изискванията, периодите, глобите, избрани в контракти, по които дадена страна е длъжен индивид по ЗДОИ, не са индустриална и комерсиална загадка, в случай че е налице публичен интерес. Съдът е безапелационен, че в тази ситуация е налице надделяващ публичен интерес - посредством желаната информация се цели откриване на злоупотреби с власт, корупция, повишение на прозрачността и отчетността на задължените субекти. Дружеството следва да даде достъп до желаните документни в 14-дневен период , постановява арбитър Николова.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР